En blogg om grubbel, önskningar, fantasier, minnen och livets stora och små frågor.

lördag 3 januari 2015

Vet de ens om att det är jul?!

Denna fråga ställs i en populär jullåt som spelas sönder på radion varje år. I år även i en ny version med lite mer moderna artister. I originalet riktade sig låten till de som svalt i Etiopien under 80-talet. Vet de ens om att det är jul? Nej, det kanske de inte gör, men det kanske finns andra saker i deras verklighet som är viktigare än julgranar och tomtar? Mat och dricksvatten till exempel.

I år har jag även reagerat på att de i radio och tv pratat om hur synd det är om dem som inte har möjlighet att fira jul. Bara för att en del av jordens befolkning firar jul betyder inte det att alla vill fira jul. Två tredjedelar av jordens befolkning firar inte jul och de klarar sig fint ändå. Och vad det beträffar de fattigaste och sjukaste människorna på jorden, som man uppmärksammar lite extra runt juletid, så tror jag inte att julfirande ligger på deras topp-tio-önskelista.
Dessutom blir det så snett fokus på fattigdom, sjukdomar och misär, bara för att det är jul ska vi tänka på de som är ensamma och sjuka, som julvärdarna i tv alltid ska påpeka. Bara för att det är jul ska vi ha insamlingar i radio för sjuka barn eller för kvinnors rätt att gå i skolan. Och man ska inte sitta ensam på julen, det vore ju hemskt. Är det mindre hemskt att sitta ensam på sin födelsedag, eller på midsommarafton?

Jag förstår att man ofta riktar sig barnen när det handlar om julfirandet. Att det är synd om de barn som inte får julklappar, hemlagad julmat eller ett pyntat hem med julgran och adventsljusstakar. Men vem har rätt att sätta värderingar på vad som är en "riktig" jul eller en "bra" jul? För ett barn kan det vara en bra jul om mamma är nykter, om pappa har gått upp ur sängen och klätt på sig, om det finns något att äta i kylen, hemmagjort eller inte, att få hänga lite glitter på den halvvissna yuccaplamen i vardagsrummet, att slippa styrk, att få ha rena kläder på sig, att få umgås med kompisar på fritidsgården eller att få vara hos mormor och morfar. Det finns ingen riktig jul för allas jul ser så olika ut.
Självklart finns det de barn som verkligen lider av att de inte har samma jultraditioner som andra barn i deras omgivning, med det handlar nog oftast inte om julen i sig utan om deras livssituation. De vill nog ha det som andra barn året runt, inte bara en eller två dagar om året. 

Jag trodde fram till i år att en riktig jul måste innefatta en julstrumpa hängandes på dörren med en inslagen Toblerone från tomten i, revbensspjäll på julbordet och julklappsutdelning på julafton. Men jag hade en lika bra jul utan dessa tre saker och jag känner mig lyckligt lottat som varken var ensam eller sjuk på julafton, bara lite allergisk och konstant mätt ;)

God fortsättning!